تحلیل تکنیکال و فاندامنتال دو مورد از رایج‌ترین روش‌های تحلیل بازارهای مالی ازجمله بازار فارکس هستند. سرمایه‌گذاران و تریدرها از این روش‌ها برای تصمیم‌گیری درباره زمان و نحوه ترید یا سرمایه‌گذاری استفاده می‌کنند. هر دو رویکرد هدف یکسانی دارند و آن تعیین حرکات آتی قیمت جفت ارزها است، اما به شیوه بسیار متفاوتی این کار را انجام می‌دهند. در این مقاله درباره تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال صحبت می‌کنیم.

تحلیل تکنیکال چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

تحلیل تکنیکال روشی برای پیش‌بینی قیمت‌های آتی جفت ارزها با تجزیه و تحلیل داده‌های قیمت در روندهای گذشته، قیمت‌های تاریخی و حجم معاملات است. این نوع تحلیل برای پیش‌بینی حرکات و روند قیمت‌ها در آینده، فقط با الگوهای نموداری و داده‌های تاریخی قیمت در بازار سروکار دارد و بر این اساس استوار است که قیمت گویای همه چیز است. ویژگی‌های تحلیل تکنیکال شامل موارد زیر هستند:

الگوهای نموداری

ضروری‌ترین ابزار در تحلیل تکنیکال الگوهای نموداری است. الگوهایی ازجمله الگوی سروشانه، گوه، مثلث، اوج و کف دوقلو و نظایر آن‌ها، سیگنال‌هایی از ادامه روند یا بازگشت روند را در بازار شناسایی می‌کنند تا تریدرها بتوانند با استفاده از آن‌ها حرکات آینده قیمت را پیش‌بینی کنند.

شاخص‌های تکنیکال

در تحلیل تکنیکال شاخص‌های مهمی ازجمله شاخص قدرت نسبی، میانگین‌های متحرک، شاخص مکدی و اسیلاتورهای مختلف، بینش‌هایی را درباره روند و حرکت بازار ارائه می‌کنند. این شاخص‌ها به معامله‌گران کمک می‌کند تصمیمات سرمایه‌گذاری آگاهانه‌ای بگیرند.

حجم معاملات

تجزیه و تحلیل حجم معاملات برای تأیید قدرت حرکت قیمت ضروری است. حجم بالا در زمان افزایش قیمت، نشان‌دهنده علاقه شدید به خرید است و برعکس، حجم بالا در طول کاهش قیمت نشان‌دهنده فشار فروش شدید است.

روند قیمت

یکی‌از مؤلفه‌های اصلی تحلیل تکنیکال، شناسایی روندهای صعودی و نزولی در بازار است. این روندها جهت کلی حرکت جفت ارز را نشان می‌دهند و به معامله‌گران کمک می‌کنند استراتژی‌های معاملاتی خود را براساس زمان ورود و خروج تنظیم کنند.

بازه‌های زمانی

تایم فریم یا بازه زمانی یکی‌از جنبه‌های مهم تحلیل تکنیکال است که می‌تواند روزانه، هفتگی و ماهانه باشد. این تایم فریم‌ها بینش‌های متفاوتی درباره روند بازار ارائه می‌کنند و برای هر استراتژی معاملاتی می‌توانند متفاوت باشند.

احساسات بازار

در تحلیل تکنیکال احساسات بازار و ارزیابی آن از اهمیت زیادی برخوردار است. درک این احساسات به بررسی وضعیت و جهت روند بازار کمک می‌کند.

تحلیل بنیادی چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

تحلیل بنیادی یا فاندامنتال ارزش ذاتی یک جفت ارز را با ارزیابی عوامل مالی و اقتصادی مرتبط با آن ارزیابی می‌کند. این نوع تحلیل شامل مطالعه مؤلفه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است که ممکن است بر قیمت ارزها تأثیر بگذارد. تریدرها با تجزیه و تحلیل شاخص‌های مختلف اقتصادی، گزارش‌ها و رویدادهای خبری می‌توانند پیش‌بینی کنند که جهت بازار به کدام سمت می‌رود. نرخ بیکاری، تصمیمات بانک‌های مرکزی مهم ازجمله فدرال رزرو درباره نرخ بهره و رویدادهای ژئوپلیتیکی برخی از این شاخص‌ها هستند. برخی از ویژگی‌های تحلیل فاندامنتال عبارت است از:

شاخص‌های اقتصادی

تولید ناخالص داخلی، بیکاری و تورم از شاخص‌های اقتصادی هستند که اهمیت زیادی در تحلیل فاندامنتال دارند. آن‌ها در درک محیط اقتصاد کلان و تأثیر آن بر ارزها به سرمایه‌گذاران و تریدرها کمک می‌کنند.

 تحولات سیاسی

درک شرایط و تحولات سیاسی می‌تواند بینشی از ثبات یا نوسان ارز به معامله‌گران ارائه دهد. برای نمونه، آشفتگی سیاسی در یک کشور می‌تواند به کاهش ارزش پول آن کشور بینجامد. تریدرهای باتجربه رویدادهایی نظیر انتخابات، تغییر سیاست‌ها و مذاکرات بین‌المللی را زیر نظر می‌گیرند و بررسی می‌کنند که این رویدادها در بازار فارکس فرصت ایجاد می‌کنند یا تهدیدی برای آن هستند.

تصمیمات بانک‌های مرکزی بزرگ

تصمیمات بانک‌های مرکزی کشورهای بزرگ مثل فدرال رزرو درباره نرخ بهره و تورم می‌تواند بر افزایش یا کاهش نرخ ارز در بازار فارکس تأثیرات مهمی بگذارد.

تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال چیست؟

حالا که می‌دانید هر یک از این دو تحلیل چگونه تعریف می‌شوند و چه ویژگی‌هایی دارند، تفاوت‌های آن‌ها را از جنبه‌های مختلف جمع‌بندی می‌کنیم. دانستن این تفاوت‌ها می‌تواند به شما کمک کند برای سرمایه‌گذاری یا ترید استراتژی مناسبی را اتخاذ کنید:

روش‌شناسی

اولین و مهم‌ترین تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال روش‌شناسی آن‌ها است. تحلیل فاندامنتال عوامل کیفی و کمّی مختلفی را برای ارزیابی موقعیت بازار و ارزش جفت‌ارزها در نظر می‌گیرد. این در حالی است که تحلیل تکنیکال فقط به الگوهای نموداری و اندیکاتورها برای پیش‌بینی حرکات قیمت تکیه دارد.

اهداف

هدف تحلیل فاندامنتال تعیین ارزش واقعی دارایی است؛ درحالی‌که هدف تحلیل تکنیکال، پیش‌بینی نوسانات قیمت در کوتاه‌مدت باتوجه‌به داده‌های گذشته است.

داده‌ها و ابزارها

تحلیل فاندامنتال از فیدهای اخبار سیاسی، گزارش‌های اقتصادی و داده‌های مالی استفاده می‌کند. تحلیل تکنیکال فقط با داده‌های تاریخی قیمت و حجم معاملات سروکار دارد. برای مثال، برای تحلیل یورو به دلار با استفاده از روش فاندامنتال، باید تأثیر اخبار اقتصادی را بر نرخ این ارزها بررسی کنید. درحالی‌که با روش تکنیکال می‌توانید نقاط ورود و خروج مناسب را بیابید.

افق زمانی

تحلیل فاندامنتال بیشتر برای سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت مناسب است؛ درحالی‌که تحلیل تکنیکال برای معاملات کوتاه‌مدت کارآیی بیشتری دارد.

تحلیل اختصاصی آکادمی ایکس چیف

بسیاری از معامله‌گران و سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی، ترجیح می‌دهند از گزارش‌های تحلیل تکنیکال و فاندامنتالی که تحلیلگران خبره در هر بازار ارائه می‌دهند استفاده کنند. دلیلش این است که تحلیل بازار به مهارت کافی و سال‌ها تجربه عملی نیاز دارد.

 دراین‌راستا، آکادمی ایکس چیف https://xchief.academy/fa  با ارائه تحلیل‌های اختصاصی و پیشرفته ازجمله تحلیل‌های مربوط به جفت‌ارزها، تحلیل طلا و سایر دارایی‌ها به شما کاربران کمک می‌کند تصمیمات معاملاتی خود را با آگاهی و دقت بیشتری اتخاذ کنید. این تحلیل‌ها رایگان هستند و بینش عمیقی درباره بازار ارائه می‌دهند.