دنیای ارزهای دیجیتال، دنیایی مرموز، پیچده و بسیار جذاب مخصوصا برای تازه کاربران تازه‌وارد است! اما با همه این خصوصیات، متأسفانه پر از دام‌های فریبنده و کلاهبرداری‌های پیچیده است. چون این فضا برای بسیاری از کاربران هنوز ناشناخته است، کلاهبرداران از روش‌های متنوعی برای فریب دادن افراد بهره می‌گیرند. یکی از رایج‌ترین و پیچیده‌ترین ترفندها، استفاده از «حساب اجاره‌ای» و «پولشویی» است. در اینجا قصد داریم با جزئیات کامل توضیح بدهیم که این روش‌ها چطور کار می‌کنند و چطور می‌توانیم جلوی آن‌ها را بگیریم؟

حساب اجاره‌ای به حساب‌هایی گفته می‌شود که توسط افراد عادی (که ارتباطی با کلاهبرداری ندارند) به کلاهبرداران اجاره داده می‌شود. معمولاً این پیشنهاد به کسانی داده می‌شود که از نظر مالی تحت فشارند یا اطلاعات کافی در این زمینه ندارند. هرچند در قبال این کار، مبلغی اندک نیز، به عنوان «اجاره» یا «پاداش» پرداخت می‌شود.

کلاهبرداران با استفاده از این روش، ردپای خود را مخفی می‌کنند. چون اگر مشکلی پیش بیاید، حساب به نام فرد دیگری است و پیگیری قانونی بسیار دشوار می‌شود. آن‌ها از این حساب‌ها برای جابجایی پول‌های مشکوک و پولشویی استفاده می‌کنند و در نتیجه فردی که حسابش اجاره داده شده، مسئول شناخته می‌شود!
بنابراین شما می‌بایست با آگاهی داشتن از این موضوع، نهایت دقت را در این زمینه داشته باشید و هرگز و تحت هیچ شرایطی حساب خود را به هیچکس حتی نزدیکان خود اجاره ندهید.
این خود اولین گام در جلوگیری از این روش کلاهبرداری است.

پولشویی

یکی از ترفندهای محبوب و رایج نزد کلاهبرداران، استفاده از «مهندسی اجتماعی» است. یعنی با استفاده از ترفندهای روانشناسی، برای شما اعتمادسازی می‌کنند. آن‌ها معمولاً خودشان را متخصص یا مشاور سرمایه‌گذاری در حوزه ارز دیجیتال معرفی می‌کنند و قول سودهای کلان می‌دهند. مثلاً می‌گویند اگر پول‌تان را بدهید، با مهارت‌هایی که داریم سود زیادی به شما برمی‌گردانیم.

وقتی فرد فریب خورد و پول بی‌زبان خود را دو دستی تقدیم کرد، معمولاً از او درخواست مبالغ بیشتری برای برداشت سود می‌شود. این روند تا جایی ادامه پیدا می‌کند که فرد تمام سرمایه‌اش را از دست می‌دهد و متوجه می‌شود کل ماجرا چیزی جز یک دروغ بزرگ نبوده. اما دیگر واقعا دیر شده است!

همه می‌دانیم که در حوزه آموزش ارز دیجیتال متخصصین و وب‌سایت‌های بسیار معتبری نیز وجود دارند که واقعا در صدد آموزش افراد علاقه‌مند به این دنیای جذاب هستند.
 این افراد متخصص برای اینکه بتوانند آموزش‌های خود را به صورت رایگان در اختیار عموم علاقه‌مندان قرار دهند، از فضاهای مجازی مانند یوتیوب و اینستاگرام و امثال آن به وفور استفاده می‌کنند. دقیقا در همین‌جا است که کلاهبرداران با حضور در این اجتماعات و تحلیل افراد حاضر طعمه خود را انتخاب کرده و دام گسترده‌ای را پیش پایشان پهن می‌کنند.

تشخیص دادن سطح کسی که در این اجتماعات و لایوها پست یا کامنت می‌گذارد اصلا کار دشواری نیست!
آن‌ها به سادگی شما را پردازش کرده و ترفندهای مختلفی را در مورد شما پیاده می‌کنند. حتی ممکن است در یک حرکت بسیار زشت خودشان را به جای یکی از کارشناسان همان مجموعه جا زده، اعتماد شما را جلب کرده و به سادگی سرمایه شما را بدزدند.

پولشویی یعنی پنهان کردن منشأ غیر قانونی پول، (مثل پولی که از کلاهبرداری به دست آمده). در ارز دیجیتال این کار خیلی راحت‌تر است چون می‌توان با تراکنش‌های متعدد و پیچیده، رد پول را گم کرد. معمولاً این پول‌ها از طریق حساب‌های اجاره‌ای یا کیف پول‌های خاص جابجا می‌شوند.

از آنجایی که ارز دیجیتال نظارت کمتری دارد و تراکنش‌های آن ناشناس است، ابزار مناسبی برای کلاهبرداران به شمار می‌رود تا ردشان را پاک کنند.

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها برای پلیس فتا در مقابله با این نوع کلاهبرداری‌ها، ناشناس بودن تراکنش‌ها است. وقتی از حساب اجاره‌ای یا کیف پول دیجیتال استفاده می‌شود، شناسایی مجرم اصلی بسیار مشکل می‌شود.
از طرفی ارزهای دیجیتال به شکلی طراحی شده‌اند که ردگیری‌شان دشوار بوده و نیاز به تحقیقات پیچیده و زمان‌بر دارد که از توان نهادهای فعلی خارج بوده یا بسیار چالش برانگیز و زمان‌بر است.

فرض کنید کسی که فریب خورده و عملا یک مال باخته محسوب می‌شود، بتواند یک جرم را به اثبات برساند. پیگیری‌ها هم در نهایت به یک حساب اجاره‌ای ختم می‌شود و هویت شخص کلاهبردار نیز نامشخص باقی می‌ماند.
در این شرایط آیا فردی که حساب خود را از روی نیاز مالی و عدم آگاهی کافی اجاره داده است، می‌تواند خسارت شما را جبران بکند؟!
حتی اگر همین فرد مجرم شناخته شود و به زندان محکوم شود برای شما پول می‌شود؟ مسلما خیر!
بنابراین شما هستید که موظفید از طریق کسب اطلاعات و آگاهی و همچنین غلبه بر طمع خود از این دام‌های گسترده شده، در پیش پایتان دوری کنید.

کلاهبرداری با پولشویی
  • با احتیاط وارد دنیای رمزارز شوید: هیچ وقت به وعده‌های سود تضمینی اعتماد نکنید. ویژگی‌های یک پروژه پانزی را بشناسید و بپذیرید که سود زیاد و بدون ریسک وجود ندارد.
  • فقط از پلتفرم‌های معتبر استفاده کنید: تحقیق کنید، نظرات دیگران را بخوانید و بدون شناخت وارد معامله نشوید.
  • از اجاره دادن حساب خودداری کنید: اگر کسی خواست حساب بانکی یا کیف پول‌تان را برای مدتی در اختیار بگیرد، احتمالاً پای یک کلاهبرداری در میان است.
  • در صورت شک، سریع اقدام کنید: اگر احساس خطر کردید یا قربانی کلاهبرداری شدید، بلافاصله با پلیس فتا تماس بگیرید. هرچه زودتر پیگیری شود، شانس بازگشت پول بیشتر است!

برای درک بهتر این مطلب پیشهناد می‌کنیم به ویدئوی زیر که توسط یکی از بزرگترین تحلیلگران حوزه ارز دیجیتال و متخصصین این عرصه، آقای علی اکبر توسل تهیه شده با دقت بسیار زیاد توجه بفرمایید.

دنیای ارز دیجیتال با تمام فرصت‌های اقتصادی، می‌تواند شما را در معرض تهدیدهای جدی قرار دهد. فیشینگ، پولشویی، کلاهبرداری‌های اجتماعی و حساب‌های اجاره‌ای فقط بخشی از خطرات این فضا هستند. بنابراین شما صرفا با بالا بردن سطح آگاهی‌ و اقدامات احتیاطی می‌توانید از خودتان و سرمایه‌تان محافظت کنید و با امنیت بیشتری در این دنیای پرریسک فعالیت داشته باشید.