بر اساس آخرین اخبار روز کریپتو، بازار وام ارز دیجیتال (Crypto Lending) در سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید و ارزشی حدود ۶۴.۴ میلیارد دلار پیدا کرد؛ اما این روند صعودی طولی نکشید و در پایان سال ۲۰۲۴، ارزش آن با کاهش چشمگیری به ۳۶.۵ میلیارد دلار رسید. دلیل اصلی این سقوط، ورشکستگی چندین پلتفرم‌ متمرکز بزرگ وام ارز دیجیتال مانند Genesis، Celsius، BlockFi و Voyager بود که در جریان ریزش شدید بازار ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۲ یکی پس از دیگری فعالیت‌های خود را متوقف کردند.

طبق گزارش Galaxy Digital، این بحران باعث شد که بخش متمرکز بازار، بیش از ۸۲ درصد از وام‌های فعال خود را از دست بدهد و در مجموع، بازار وام ارز دیجیتال حدود ۷۸ درصد کوچک‌تر شود.

درحالی‌که پلتفرم‌های متمرکز وام ارز دیجیتال (CeFi) هنوز نتوانسته‌اند جایگاه قبلی خود را بازیابند، پلتفرم‌های غیر متمرکز وام ارز دیجیتال (DeFi)، با عملکردی چشمگیر توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند. بر اساس داده‌های موجود، مجموع وام‌های باز در پلتفرم‌های غیرمتمرکز ارز دیجیتال، از کف ۱.۸ میلیارد دلاری در پایان سال ۲۰۲۲ به رقم چشمگیر ۱۹.۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ رسیده است؛ رشدی معادل ۹۵۹ درصد آن هم در شرایطی که بازار همچنان با نوسانات زیاد مواجه است.

وام ارز دیجیتال

تحلیل‌گران معتقدند که ساختار غیرمتمرکز، بدون نیاز به مجوز و مقاومت بالا در برابر بحران‌ها، از دلایل اصلی موفقیت دیفای در بازار وام رمزارزها بوده است. برخلاف پلتفرم‌های متمرکز که بسیاری از آن‌ها از صحنه خارج شدند، پروژه‌های دیفای در فضای رمزارز پابرجا ماندند و بار دیگر اعتماد کاربران را جلب کردند.

ارزش وام‌های باز در بخش CeFi هم‌اکنون به ۱۱.۲ میلیارد دلار رسیده که نسبت به اوج ۳۴.۸ میلیارد دلاری خود در سال ۲۰۲۲، کاهش قابل‌توجهی معادل ۶۸ درصد داشته است. طبق داده‌ها، سه نقش اصلی این بخش یعنی Tether، Galaxy و Ledn بیش از ۸۸.۶ درصد از سهم بازار سیفای و حدود ۲۷ درصد از کل بازار وام رمزارز را در اختیار دارند.

وام ارز دیجیتال

در مقابل، رشد سریع DeFi در حوزه رمزارزها همراه با تنوع اپلیکیشن‌ها و پشتیبانی بیش از ۱۲ بلاک‌ چین، چشم‌اندازی روشن برای آینده ترسیم کرده است. به نظر می‌رسد بازار وام ارز دیجیتال به ‌سمت دیفای در حال حرکت است جایی که شفافیت، دسترسی بالا و تاب‌آوری در بحران‌ها، برگ‌های برنده آن نسبت به پلتفرم‌های متمرکز خواهد بود.