با پیشرفت فناوری‌های مختلف تقریباً هر چیزی قابل تبدیل به حالت دیجیتال خواهد بود که بخشی از موارد به عنوان دارایی‌های هوشمند شناخته شده و حتی از آنها برای کسب درآمد که از طریق معامله آنها صورت می‌گیرد نیز استفاده می‌شود. برای درک بهتر این دارایی‌ها با ما همراه باشید.

آشنایی با Smart Assets

دارایی‌های هوشمند یا Smart Assets دارایی‌های مجازی هستند که بر پایه قراردادهای هوشمند شبکه بلاکچین نگهداری و معامله می‌شوند.

به طور دقیق‌تر به هر محتوای قابل ذخیره به صورت دیجیتال مانند عکس، فایل صوتی، فیلم، سند و یا هر فایلی که حق استفاده آن در اختیار یک فرد حقیقی یا حقوقی باشد، دارایی‌ هوشمند و یا به بیان دیگر دارایی دیجیتال نیز گفته می‌شود.

دارایی هوشمند چیست

این معاملات در شبکه بلاکچین نسبت به معاملات آن در دنیای واقعی دارای مزیت‌هایی است که ناشناس بودن و کارمزد بسیار کمتر معامله از جمله این مزیت‌ها می‌باشد. برای انجام معاملات دارایی‌های هوشمند، ارزهای دیجیتال محرک اصلی وقوع این معاملات نیز شناخته می‌شوند.

برای اینکه چیزی به عنوان دارایی دیجیتال شناخته شود، نیازمند وجود سه عنصر مهم است:

  1. متعلق به یک فرد و یا شرکت خاص باشد، برای شخص و یا شرکت مالک خود تولید ارزش کند و اینکه قابل بازیابی باشد.
  2. امروزه این دارایی ها مهم‌ترین بخشی هستند که محصولات یا خدمات یک برند در آن منعکس می‌شود؛ به همین علت، اصلی‌ترین ابزار جهت ارتباط آنلاین میان شرکت و مشتریان، دارایی‌های دیجیتال می‌باشند.
  3. شاید برای خیلی از کاربران سؤال باشد که ارزش اینگونه دارایی‌ها چگونه تعیین می‌شود؟ در واقع هر دارایی اعم از دارایی دیجیتال و غیردیجیتال، دارای ارزش ذاتی می‌باشد که این ارزش بر اساس مقدار منابع صرف شده برای تولید، نیروی انسانی، انرژی مصرفی و مهم‌تر از همه زمان صرف شده برای تولید و بسیاری از موارد دیگر تعیین می‌شود، این موارد از عللی هستند که بر ارزش دارایی هوشمند تأثیر بسیاری می‌گذارند.
آشنایی با Smart Assets

از دارایی‌های هوشمند در کجا استفاده می‌شود؟

امروزه به هر کجا که نگاه می‌کنیم دارایی‌های هوشمند قابل رویت‌اند. هر واحد ارزی، برخی از دارایی‌ها، زنجیره تأمین و حتی پاداش افراد دارای پتانسیل تبدیل شدن به یک توکن دیجیتالی هستند؛ به همین ترتیب، اصطلاح Digital Asset می‌تواند شامل تعداد بی‌نهایتی از اقلام باشد. در حال حاضر از این دارایی‌ها در موارد مختلفی نظیر معاملات ارز دیجیتال، مزایده‌، سرمایه‌گذاری و بسیاری از موارد مشابه نیز استفاده می‌شود که انجام آنها در بستر غیرمتمرکز بلاکچین نیز امکان‌پذیر است.

دارایی های ارز دیجیتال

نمونه‌ای از دارایی‌های هوشمند

فرض کنید دو شخص به صورت مشترک یک کتاب الکترونیکی را تألیف کرده‌ و آن را در یک وب‌سایت اینترنتی به فروش گذاشته‌اند. بر اساس قرارداد هوشمند، درآمد حاصل از فروش این کتاب به شکل خودکار و بر اساس درصدهای از پیش تعیین شده بین نویسندگان، انتشارات، وب‌سایت فروش و… تقسیم گردیده و به حساب آنان واریز می‌گردد.

استفاده از دارایی دیجیتال

مزایا و معایب دارایی‌های هوشمند

از آنجایی که این دارایی‌ها که زمینه اصلی وجود آنها در شبکه بلاکچین است، در دسترس هیچ سازمان خاصی قرار ندارند؛ بر همین اساس، در صورت بوجود آمدن مشکلی برای دارایی‌های شما در این سیستم غیرمتمرکز، امکان بر طرف کردن مشکل از طرف هیچ شخصی جز خودتان امکان‌پذیر نخواهد بود؛ علاوه بر آن قیمت دارایی‌های هوشمند از کنترل چندانی برخوردار نبوده و به راحتی و بر حسب شرایط موجود از تغییرات کم تا زیادی برخوردار می‌شوند.

با وجود مشکلات ذکر شده، دارایی‌های هوشمند از مزایایی بهره‌مندند که شامل سرعت بالای معاملات، رایگان بودن نگهداری دارایی، کارمزد پایین معاملات و… نیز می‌باشد. با وجود مزایای مختلف دارایی‌های هوشمند، مسیر پیشرفت آنها روز به روز هموارتر خواهد بود.

مزایا و معایب دارایی‌های هوشمند

ابتکارات پروژه NEM درباره‌ سیستم دارایی هوشمند

ارز دیجیتال NEM که مخفف عبارت New Economy Movement (جنبش اقتصاد نوین) می‌باشد، به عنوان اولین ارز دیجیتال شناخته می‌شود که از بستر دارایی‌های هوشمند استفاده می‌کند.  NEMاین امکان را فراهم می‌کند تا ارزهای دیجیتال به دارایی‌های هوشمند تبدیل شوند. 

بخش‌های اصلی NEM شامل آدرس، فضای نام شخصی سازی شده و معاملات است؛ برای نمونه آدرس‌ها به عنوان کانتینر دارایی‌ها شناخته می‌شوند که برای هدایت مسیر ذخیره‌سازی دارایی‌ها نقش مهمی را ایفا می‌کنند.  

با بیان موارد فوق، امکان درک بهتر از دارایی‌های هوشمند را فراهم نمودیم که امیدواریم مفید واقع شود.