هر گونه سرمایهگذاری با هدف کسب سود صورت میگیرد، تفاوتی هم ندارد که این سرمایهگذاری به شکل شخصی و یا در حالت گروهی انجام شود. از آنجایی که قصد ما ارتباط این موضوع با بازار ارزهای دیجیتال و بستر بلاکچین است؛ جای اشاره دارد که این قضیه در هر دو حالت جمعی و فردی در این فضا صدق میکند.
برای اینکه قادر به برآورد مقدار سود سرمایهگذاری خود باشیم، میبایست با نرخ بازگشت سرمایه یا ROI نیز آشنا شویم. در این راستا به مطالب زیر توجه کنید تا درک بهتری را از این موضوع پیدا کنید.
جدول محتوا
نرخ بازگشت سرمایه چیست؟
در واقع نرخ بازگشت سرمایه یا ROI یک معیار ساده و کاربردی برای سنجش گزینهها و فرصتهای مختلف سرمایهگذاری است.
در حال حاضر، بسیاری از افراد با مفهوم سرمایهگذاری آشنا میباشند و همواره به دنبال یافتن بهترین گزینههای سرمایهگذاری هستند تا با در نظر گرفتن راهکارها و موارد مختلف از سرمایه خود نهایت سود را حاصل کنند. با وجود گزینههای بسیار متنوع سرمایهگذاری، گاهی اوقات افراد در شک و تردید قرار میگیرند؛ بنابراین، اهمیت زیادی دارد که یک معیار مشخص برای سنجش فرصتهای سرمایهگذاری داشته باشیم.
نرخ بازگشت سرمایه، نشان دهنده این است که اگر مبلغی از پول را سرمایهگذاری کنیم، چه مقدار عایدی برای سرمایهگذار حاصل خواهد شد. به بیان سادهتر، هر مقدار هزینهای که میکنید، چه مقدار به شما بازمیگردد؟ به همین دلیل است که ROI به عنوان یک معیار اندازهگیری برای ارزیابی سودآوری سرمایهگذاران از اهمیت خاصی برخوردار است.
آشنایی با نحوه محاسبه نرخ بازگشت سرمایه و فرمول ROI
تا اینجا آشنایی شما با نرخ بازگشت سرمایه به صورت تئوری بود؛ اما چگونه میتوان ROI را محاسبه نمود و به اطلاعات مورد نیاز دست یافت؟ برای این منظور بهتر است به فرمول زیر توجه کنید.
۱۰۰ × مبلغ سرمایهگذاری ÷ بازده خالص = نرخ بازگشت سرمایه
در اینجا، مبلغ سرمایهگذاری نشانگر مقدار سرمایهای میباشد که سرمایهگذاری شـده است و بازده خالص نشانگر سود خالص شما از آن سرمایهگذاری میباشد.
توجه شود که به جای سود در صورت ضرر، امکان شناسایی زیان نیز وجود دارد. در این حالت، سرمایهگذاری با زیان همراه بوده و این بازده به صورت منفی بیان میشود که حاکی از کاهش ارزش سرمایهگذاری و هدر رفت منابع است.
فرمول دیگری هم در راستا استفاده میشود که به صورت زیر است:
۱۰۰× مبلغ سرمایهگذاری ÷ (مبلغ سرمایهگذاری – ارزش فعلی) = نرخ بازگشت سرمایه
در این فرمول منظور از ارزش فعلی سرمایهگذاری همان مبلغی میباشد که از فروش داراییها در زمان محاسبه بازده بدست میآید.
با توجه به اینکه ROI به صورت درصدی محاسبه میگردد، میتوانید ROI چند سرمایهگذاری خود را با هم مقایسه کنید. مثلاً میتوانید بازده سرمایهگذاری چند ارز دیجیتال مختلف را با یکدیگر محاسبه نمایید و بدین شکل متوجه شوید که سرمایهگذاری در کدام ارز دیجیتال میتواند سود بیشتری برای شما به همراه داشته باشد.
نرخ بازگشت سرمایه چه ویژگی هایی دارد؟
استفاده از فرمول بازگشت سرمایه به شما کمک میکند تا در مدیریت داراییهای خود بهترین تصمیمات ممکن را بگیرید. افزایش مهارت در استفاده از این شاخص، منجر به افزایش اطمینان شما در مدیریت سرمایه و بهرهوری زمان خواهد شد. این ابزار مهم، سه ویژگی کلیدی دارد که شامل:
آسانی محاسبه
محاسبه ROI به سادگی امکانپذیر است. این ویژگی از آنجایی که فرمول محاسبه نسبتاً ساده است، به شما امکان این را میدهد تا به سرعت اطلاعات مربوط به بازده سرمایهگذاری خود را محاسبه کنید.
تعمیمپذیری
ROI به راحتی میتواند به انواع مختلف سرمایهگذاریها تعمیم یابد. این ویژگی از آنجایی که در هر صنعت و هر نوع پروژه قابل استفاده است، برای شما این شرایط را ایجاد میکند تا سرمایهگذاریهای مختلف را با یک ابزار مشترک مقایسه کنید.
ارزیابی دقیقتر سودآوری
با توجه به محاسبه بازده سرمایه، شما میتوانید یک تجزیه و تحلیل دقیقتر و جامعتر از سودآوری سرمایهگذاریهای خود بدست آورید. این ویژگی به شما این اطمینان را میدهد تا از تمام جوانب مالی و اقتصادی سرمایهگذاریهای خود مطلع شوید.
بیشتر بخوانید: ارز دیجیتال Algorand چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI چه مزایایی دارد؟
به طور کلی مزایای متعددی را میتوان به چنین معیاری کاربردی نسبت داد که موارد زیر شامل بخش عمده آنهاست.
- بررسی کیفیت و میزان بازده یا سود حاصله در ازای هزینه و سرمایهگذاری صورت گرفتـه
- سنجش میزان پتانسیل و ظرفیت برنامههای سرمایهگذارانه مورد نظر به منظور بازگشت سرمایه در کوتاه یا بلند مدت
- ارزیابی عملکرد رخ داده برای ایجاد بهینهسازی هزینهها و صرفهجویی در ازای گرفتن بهترین نتایج
- بررسی استراتژیهای صورت گرفتـه در طی مدت زمان مشخص برای تغییر به جا و کارآمد در مسیر تعیین شـده
نرخ بازگشت سرمایه چه محدودیت هایی برای کاربران دارد؟
شاید یکی از مهمترین محدودیتهای ROI این است که در محاسبات آن متغیر زمان وجود ندارد. در حقیقت ممکن است با مقایسه نرخ بازگشت سرمایه دو سرمایهگـذاری در نگاه اول یکی از آنها را سودآورتر از دیگری ببینیم؛ این در حالی است که شاید اگر زمان به ثمر رسیدن آنها را هم با یکدیگر مقایسه کنیم، شرایط متفاوتی را مشاهده کنیم.
از دیگر محدودیتهای ROI، دخالت ندادن عامل ریسک است. کسب سود از طریق سرمایهگذاری ارتباط مستقیمی با میزان ریسک دارد. هر چه سود احتمالی بیشتر باشد، ریسک موفقیت آن هم بیشتر است. با این شرایط نمیتوان این مسئله مهم را در محاسبات ارز دیجیتال دخالت داد.
البته موضوع دیگر هم این میباشد که در محاسبه ROI ممکن است برخی هزینهها به صورت ناخواستـه یا خود خواستـه دخالت داده نشود. در این صورت نرخ بدست حاصل چندان معتبر نخواهد بود.
نرخ بازگشت سرمایه در بازار ارز دیجیتال چه کاربردهایی دارد؟
محاسبه نرخ بازگشت سرمایه (ROI) در زمینه ارزهای دیجیتال جهت ارزیابی کارایی سرمایهگذاری در داراییهای دیجیتال یا مقایسه کارایی چندین رمز ارز مختلف در پرتفولیو، یک فرایند اساسی و کلیدی است. در این فرایند، باید به موارد مختلفی توجه کنیم. به عنوان مثال، محاسبه ROI برای یک رمز ارز که از طریق خرید از یک صرافی بدست آمـده با یک رمز ارز که از طریق استخراج حاصل شـده، کاملاً متفاوت خواهد بود. همچنین، عواملی مانند استیک کردن یا فارمینگ نیز باید به صورت جداگانه مورد ارزیابی قرار گیرند.
این محاسبات برای مراقبت از سرمایه در بازار ارزهای دیجیتال بسیار اهمیت دارند؛ اما با این وجود نباید به عنوان یک معیار خود را به آن محدود کرد؛ چرا که باید سایر معیارهای سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال، از جمله مارکت کپ نیز در این تحلیلها مدنظر قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: گس (Gas) در اتریوم چیست؟
یک نمونه محاسبه نرخ بازگشت سرمایه
بیایید یک مثال ساده بزنیم تا فرمول محاسبه نرخ بازگشت سرمایه را بهتر درک کنیم.
فرض کنید که شما یک سرمایهگذار هستید و تصمیم گرفتهاید مبلغ ۱۰,۰۰۰ دلار را در بازار سهام سرمایهگذاری کنید. پس از گذشت یک مدت زمانی، سود خالصی به اندازه ۲,۰۰۰ دلار بدست میآید.
حالا میتوانیم از فرمول نرخ بازگشت سرمایه استفاده کنیم:
۱۰۰ × مبلغ سرمایهگذاری ÷ بازده خالص = نرخ بازگشت سرمایه
۱۰۰ × 2000 ÷ 10000 = 20%
از این نتیجه میتوان استنتاج کرد که با سرمایهگذاری ۱۰,۰۰۰ دلار، سود ۲,۰۰۰ دلار بدست آمـده و نرخ بازگشت سرمایه برابر با ۲۰٪ است. این درصد نشان دهنده درصد سودآوری سرمایهگذاری در مدت زمان معین است.
حال فرض کنید شما مبلغ ۵,۰۰۰ دلار را در یک پروژه سرمایهگذاری کردهاید. پس از گذشت مدت زمانی، ارزش فعلی سرمایهگذاری شما به ۶,۰۰۰ دلار افزایش یافتـه است.
اکنون میتوانیم از فرمول نرخ بازگشت سرمایه استفاده کنیم:
۱۰۰× مبلغ سرمایهگذاری ÷ (مبلغ سرمایهگذاری – ارزش فعلی) = نرخ بازگشت سرمایه
۱۰۰× 5000 ÷ (5000 – 6000) = 20%
از این مثال میتوان نتیجه گرفت که با سرمایهگذاری ۵,۰۰۰ دلار، ارزش سرمایهگذاری به ۶,۰۰۰ دلار افزایش یافتـه و نرخ بازگشت سرمایه برابر با ۲۰٪ است.
چگونه تشخیص دهیم که یک نرخ بازگشت سرمایه برای سرمایه گذاری بهتر و مناسب است؟
برای یافتن ROI مناسب، لازم است که سرمایهگـذاری خود را از تمام جوانب بررسی کنید. این بررسی شامل سؤالاتی میباشد که از خود میپرسید. مثلاً:
حد ریسک قابل تحمل من چقدر است؟
با در نظر گرفتن احتمال از دست رفتن سرمایه چه اتفاقی میافتد؟
چه میزان سود باید کسب شود تا سرمایهگذاری مورد نظر صرف داشته باشد؟
آیا سرمایهگذاری دیگری را میتوان با این مبلغ انجام داد که سود بیشتری را عاید کند؟
سؤالات فوق نمیتوانند برای همه سرمایهگذاریها یکنواخت و کاربردی باشند و کاربرد خود را ایفا کنند؛ زیرا شخصیت و روانشناسی سرمایهگذاران متفاوت است و این تفاوتها باعث میشود که تصمیمات مالی نیز متفاوت باشند. همچنین، نوع سرمایهگذاری و بازار مقصد نیز تأثیرگذار است. بنابراین، بهتر است هر سرمایهگذار بر اساس نوع سرمایهگذاری، سطح ریسکپذیری شخصی و اهداف خود، سؤالات مناسب را مطرح کرده و به طور دقیق تصمیمات مالی خود را انجام دهد.
در این مقاله به بررسی مفهوم نرخ بازگشت سرمایه یا ROI و روشهای محاسبه آن پرداختیم. ROI یک روش مؤثر مهم در ارزیابی کارایی سرمایهگذاری است که به ما اطلاع میدهد تا چقدر سرمایهگذاری ما سودآور بوده است.
از طریق محاسبه نسبت سود به میزان سرمایهگذاری، میتوانیم با دقت بیشتری به سودآوری و عملکرد سرمایهگذاریهای خود نگاه کنیم. سؤالاتی که از خود میپرسیم، از جمله میزان ریسک قابل تحمل، هدف سودآوری و…، ما را در تدارک یک نرخ بازگشت سرمایه مناسب هدایت میکنند.
ROI نه تنها یک ابزار محاسباتی است؛ بلکه یک راهنمای قدرتمند برای تصمیمگیریهای سرمایهگذاری میباشد. با در نظر گرفتن تمام جوانب و ابعاد مرتبط با سرمایهگذاری، میتوان بهترین ROI را برای دستیابی به اهداف مالـی و اقتصـادی خود به کار گرفت.
مچکرم
🙌🙌🙌🙌👑
🥰🥰🥰🥰🌛🥳🤩
سپاس بیکران
درود درود ممنون
خفن ترین مرجع…🌟🌟🌟🌟🌟
بی تکرار در هر زمینه…💥💥💥💥
❤️❤️❤️❤️
تشکر بی نهایت😍😍
برکت الهی در زندگیتان جاری
تشکر
عالی بود ممنون از شما
با تشکر از شما. مقاله خوبی بود.
عالی بود
سپاس
تشکر .خیلی خوب بود
سپاس بیکران