از زمان ظهور اتریوم، انواع شبکههای بلاک چین هر کدام با مزایا و اهداف متفاوتی ظاهر شدهاند.
با وجود سالها توسعه و افزایش سطوح امنیتی، صنعت کریپتو همچنان به شدت تحت تاثیر حمله هکرها قرار دارد. در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲، تقریباً ۱.۳ میلیارد دلار در طی ۷۸ حمله توسط هکرها به سرقت رفت. در بسیاری از این موارد، مشکل مربوط به پروتکلها نبود، بلکه دلیل آن توانایی هکرها برای فریب دادن کاربران ناآگاه بود. اما، در موارد متعددی نیز وجود نقصها و کمبودها دلیلی بودند که هکرها توانستند موفق شوند.
به همین دلیل میخواهیم در ادامه برخی از بزرگترین و محبوبترین شبکههای بلاک چین را با هم مقایسه کنیم و ببینیم کدام یک از آنها بهترین و ایمنترین هستند.
فهرست مطالب
شبکه بلاک چین چیست؟
شبکه بلاک چین یک زیرساخت فنی است که قراردادهای هوشمند و خدمات دفتر کل را به برنامهها ارائه میدهد. در اصل، آنها میتوانند به عنوان پلتفرمهای توسعهیافته برای ایجاد انواع محصولات بلاک چین مورد استفاده قرار گیرند.
زمانی که اتریوم برای اولین بار ظهور کرد، توجهها از تجارت ارزهای دیجیتال به سمت بلاک چینها معطوف شد، زیرا که میتوانستیم از بلاک چین اتریوم برای ایجاد هر نوع برنامه، پروتکل یا سرویسی که خارج از زنجیره وجود دارد استفاده کنیم.
در نتیجه، ما اکنون تعداد بیشماری بلاک چین مانند اتریوم داریم که همگی به عنوان جایگزین اتریوم ارائه میشوند. این موضوع منجر به تنوع و تمرکززدایی بیشتر در بخش DeFi شده و در نهایت از این منظر چیز خوبی است.
مقایسه ۵ شبکه برتر بلاک چین
در بلاکچین 5 شبکه وجود دارد که مهم ترین آن ها :
- سولانا
- Avalanche
- زنجیره هوشمند BNB یا BSC
- Oasis
- Polygon
معرفی سولانا و تکنولوژی آن
سولانا از سریعترین و محبوبترین جایگزینها برای اتریوم است. به طور متوسط 1482 تراکنش در ثانیه (TPS) را با زمان پردازش تقریباً فوری انجام میدهد.
این پروژه به راحتی میتواند تا 100000 TPS مقیاسپذیر باشد و تا زمانی که شبکه با مشکل مواجه نشده بود، رکورد آن در حدود 400000 TPS بود. میانگین کارمزد تراکنش آن فقط ۰.۰۰۰۲۵ دلار در هر تراکنش است.
بلاک چین سولانا با یک مشکل جدی مواجه شد که طی آن ۲ میلیون دلار توکن در معرض خطر قرار گرفتند. این مشکل هم اکنون رفع شده است.
برای تبدیل شدن به یک گره در بلاک چین سولانا موانع ورودی زیادی وجود دارد، بنابراین از این جهت ایمن تلقی میشود و مانع از پیوستن هکرها به بلاک چین میشود. این پروژه تا فوریه ۲۰۲۲ دارای ۱۴۶۹ گره بود. (هر سیستم کامپیوتری که به شبکه بلاک چین متصل شود، گره یا نود نامیده میشود.)
مزایا و معایب بلاک چین سولانا
مزایا:
- مقیاسپذیری
- سرعت بالا با پشتیبانی از هزاران گره
- کم بودن هزینههای ثبت تراکنش
- استیک کردن و دریافت پاداش
- امنیت بالا
- پشتیبانی از پلتفرمهای ارائه دهنده توکنهای NFT
معایب:
- کمتر بودن تعداد پروژههای آن از اتریوم
- هزینه بالا برای راهاندازی تجهیزات مناسب و رضایتبخش در این شبکه
معرفی Avalanche
Avalanche خود را به عنوان سریعترین پلتفرم قراردادهای هوشمند در صنعت بلاک چین معرفی کرده است. این پروژه میتواند بیش از ۴۵۰۰ تراکنش در ثانیه را پشتیبانی کند.
یاهو فاینانس در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۲ طی یک گزارش اعلام کرد که آوالانچ ۱.۱ میلیون تراکنش را در ۲۷ ژانویه پردازش کرده است. میانگین کارمزد آوالانچ ۰.۲۳ دلار است، در حالی که کارمزد اتریوم تا ۶۲ دلار در هر تراکنش افزایش یافته است.
به گفته Avalanche Explorer، این پروژه در حال حاضر دارای 1441 اعتبارسنج است. مانند Solana، Avalanche نیز در گذشته باگهایی را تجربه کرد، اما بعد از پیدا کردن باگها موفق به رفع آنها شد.
مزایا و معایب بلاک چین آولانچ
مزایا
- سرعت بالا در پردازش تراکنشها
- مقیاسپذیری
- ارائه پاداش برای مشارکتکنندگان
- توانایی پشتیبانی از بسیاری از پروژههای بلاک چین
- آسان برای استفاده
معایب
- مورد نیاز بودن ۲۰۰۰ توکن AVAX برای اعتبارسنجی پروژه
- عدم جریمه خرابکاران یا اعتبارسنجهای بیدقت
معرفی زنجیره هوشمند BNB یا BSC
زنجیره هوشمند BNB که قبلاً به عنوان زنجیره هوشمند بایننس شناخته میشد، دومین بلاک چین بایننس است و برای اعطای دسترسی Binance به بخش DeFi راهاندازی شد.
BSC (بایننس اسمارت چین) قادر به پردازش 160 تراکنش در ثانیه با استفاده کامل از شبکه است که میانگین TPS در حال حاضر 75.5 است میانگین کارمزد تراکنش BSC در حدود 0.0008 BNB است که نشان دهنده کاهش 46.67 درصدی نسبت به زمان مشابه در سال 2021 است. زنجیره هوشمند BNB چندین ماه است که همین کارمزد را دارد.
BSC تنها 21 اعتبارسنج در شبکه اصلی خود دارد که هر کدام باید 10000 BNB را برای دریافت این نقش داشته باشند. این امر باعث میشود که موانع ورودی بسیار بالا و تعداد اعتبارسنجهای کمتری داشته باشد.
مزایا و معایب زنجیره هوشمند بایننس
مزایا:
- سازگاری شبکه با ماشین مجازی اتریوم
- وسعت زیاد اکوسیستم بایننس
- کارمزد کم تراکنشها
- عملکرد مناسب و سریع برای پذیرش انبوه
معایب:
- تهدید بقای صرافی بایننس به دلیل رشد سریع صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)
- عدم نظارت و پذیرش بیقید و شرط پروژهها
آشنایی با شبکه Oasis
Oasis یکی دیگر از شبکههای لایه یک با قابلیت حفظ حریم خصوصی است که هزینههای گس پایین و توان عملیاتی بالا را با معماری ایمن ترکیب کرده تا پایهای برای Web3 ایجاد کند.
این پروژه میتواند تا 1000 TPS را با زمان بلاک حدود 6 ثانیه پردازش کند. هزینههای آن 99٪ ارزانتر از Ethereum است و در حدود 0.15 دلار برای هر تراکنش هست. طبق گفته Oasis Scan، این پروژه حدود 186 اعتبارسنج دارد که 110 مورد از آنها فعال و بقیه غیرفعال هستند.
اگرچه بهتر از BSC است، اما در مقایسه با 300000 اعتبارسنج اتریوم، هنوز در رتبه پایینی قرار دارد.
مزایا ومعایب شبکه Oasis
مزایا:
- دارای اکوسیستم قدرتمند
- شامل تیمی مجرب در زمینههای فنی، مدیریتی، بانکی و…
- حضور فعال در صنعت داده
- سازگار با ماشین مجازی اتریوم
معایب:
- کم بودن مقدار سرمایه قفلشده در پلتفرمهای DeFi آن
- کم بودن سرعت پردازش تراکنش به نسبت سولانا
معرفی Polygon و تکنولوژی آن
Polygon که قبلاً به نام Matic Network بود، یک پلتفرم با ساختار مناسب و استفاده آسان برای مقیاسپذیری اتریوم و توسعه زیرساخت آن است.
دارای یک جزء اصلی به نام Polygon SDK است که برای ساخت انواع مختلف برنامهها استفاده میشود. Polygon میتواند تا 65000 TPS را با هزینه گس به طور متوسط از 0.1 تا 0.5 دلار پردازش کند.
Polygon با 100 اسلات اعتبارسنج طراحی شده است و هر اعتبارسنج باید 1000 توکن MATIC را به عنوان وثیقه در اختیار شبکه بگذارد تا بتواند به گره کامل تبدیل شود.
مزایا و معایب پالیگان
مزایا
- سرعت بالا در انجام تراکنشها
- دریافت کارمزدهای پایین
- عدم دریافت کارمزد گس در تراکنشهای داخل شبکه
معایب:
- مستقل نبودن بلاک چین
- کاربردهای محدود توکن MATIC
- امنیت پایین
سریعترین بلاک چین دنیا
سرعت یکی از نکات اصلی انتخاب بلاک چین، هم برای سرمایهگذاری و هم برای کار با بلاک چین برای ایجاد توکنهای NFT و… است. به طور معمول تراکنشها در ابتدای روز یا در پایان شب به دلیل کاهش ازدحام، سریعتر انجام میشود.
در حالت کلی، تمام بلاک چینهای موجود به نوعی به سیستم بلاک چین کمک کردهاند و سریعترین بلاک چین را نمیتوان جدا از بقیه تعریف کرد. با این حال، سریعترین بلاک چینها شامل پولکادات، سولانا، ایاس و … میشوند و هر کدام از این پلتفرمهای بلاک چین طرفداران خاص خود را دارند.
البته در بین اینها در حال حاضر بلاک چین سولانا سریعترین بلاک چین است که به دلیل توکن بومی این شبکه یعنی sol نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
نتیجهگیری
با توجه به جزئیات ارائه شده از تمام شبکههایی که بررسی کردیم، سولانا نه تنها سریعترین، بلکه مقیاسپذیرتر، ارزانتر و امنتر از سایر شبکهها به نظر میرسد. میتواند به راحتی تا 100000 TPS و حداکثر تا 400000 TPS مقیاسپذیر باشد، نزدیک به 1500 گره دارد و هر تراکنش آن کمتر از یک سنت هزینه دارد.
این پروژه یک باگ نسبتاً جدی داشت، اما هم اکنون آن را برطرف کرده و تلاش زیادی برای اطمینان از رفع هرگونه مشکل مشابه انجام داده است. پس نتیجه میگیریم Solana میتواند یکی از بهترین جایگزینها برای شبکه اتریوم باشد.
به نظر شما به غیر از اتریوم کدامیک از شبکههای بلاک چینی میتواند رقیبی قدرتمند برای سولانا باشد؟
لینک مطلب : آشنایی با شبکههای بلاک چین
منبع: cointelegraph
ب کمک اموزش ارزدیجیتال صرافی بیتکس روم یاد گرفتم بلاک جین هم متنوع هست مثل ارزدیجیتال