وام‌دهی رمز ارز معمولاً با گرفتن ارز دیجیتال از یک کاربر و ارائه آن به کاربر دیگر در ازای دریافت هزینه انجام می‌شود. البته روش‌های مدیریت وام‌های ارز دیجیتال در پلتفرم‌های مختلف متفاوت است. خدمات وام‌دهی ارزهای دیجیتال را می‌توان در پلتفرم‌های متمرکز و غیرمتمرکز یافت، اما اصول اولیه یکسان است.

در این سیستم، فقط لازم نیست وام‌گیرنده باشید. شما می‌توانید با قفل کردن ارزهای دیجیتال خود در استخری که سرمایه‌های شما را مدیریت می‌کند، به عنوان وام‌دهنده درآمد غیر فعال کسب کنید. بسته به قابلیت اطمینان قرارداد هوشمندی که استفاده می‌کنید، خطر از دست دادن سرمایه شما معمولاً بسیار کم است.

فرآیند و پروسه وام دادن و یا گرفتن وام درسیستم ارز دیجیتال چگونه انجام می‌شود؟

در این فرآیند، وام‌دهنده دارایی ارز دیجیتال خود را در پلتفرم وام‌دهی سپرده‌گذاری کرده و سپس سپرده خود را به همراه سود در بازه زمانی مشخص بازپس می‌گیرد. از سوی دیگر، وام‌گیرنده ابتدا مقدار مشخصی از دارایی‌های ارز دیجیتال خود را به عنوان وثیقه در پلتفرم وام‌دهی قرار می‌دهد و سپس وام مورد نیاز را دریافت می‌نماید. وام‌گیرنده پس از مدت تعیین شده مبلغ وام را با سود معین بازپرداخت می‌کند و بدین ترتیب اصل وثیقه آزاد می‌شود.

مراحل گرفتن وام ارز دیجیتال در پلتفرم‌های مختلف به شرح زیر است:

  1. ثبت‌نام در پلتفرم مورد نظر و تعیین نمودن مبلغ وام
  2. محاسبه مبلغ وثیقه با توجه به نرخ سود پلتفرم
  3. سپرده‌گذاری وثیقه تعیین شده توسط وام‌گیرنده
  4. تأیید مقدار وثیقه سپرده ‌شده توسط پلتفرم
  5. واریز مبلغ وام به حساب متقاضی پس از تایید وام‌دهنده

انواع وام‌های ارز دیجیتال

انواع مختلفی از وام‌های ارز دیجیتال موجود است. این وام‌ها عبارت‌اند از:

وام‌های وثیقه‌ای

وام‌های وثیقه‌ای یکی از محبوب‌ترین نوع وام‌های ارز دیجیتال هستند. این نوع وام نیاز به سپرده‌گذاری ارز دیجیتال دارد که به عنوان وثیقه وام استفاده می‌شود. اکثر پلتفرم‌ها پروتکل وثیقه اضافی را پیاده‌سازی می‌کنند. به این معنی که شما فقط تا درصد مشخصی از وثیقه سپرده شده، می‌توانید وام دریافت کنید. هرچه نسبت وام به ارزش (TVL) کمتر باشد، نرخ بهره کمتر و ریسک کمتری وجود دارد.

وام اعتباری

وام اعتباری نوعی وام وثیقه‌ای است که به شما امکان می‌دهد درصد معینی از وثیقه سپرده شده را وام بگیرید. اما شرایط بازپرداخت خاصی وجود ندارد و شما فقط به وجوه برداشت شده از حساب اعتباری بهره پرداخت می‌کنید.

وام بدون وثیقه

وام‌های بدون وثیقه محبوب چندانی ندارند و عملکردی مشابه وام‌های معمولی دارند. شما باید یک درخواست وام ارسال کنید و مراحل احراز هویت و اعتبارسنجی را انجام دهید تا در نهایت درخواست وام خود را تأیید کنید. این نوع وام‌ها خطر ضرر بیشتری را برای وام‌دهندگان ایجاد می‌کند؛ زیرا وثیقه‌ای برای بازپرداخت وام وجود ندارد.

وام فلش یا آنی

وام‌های فوری معمولاً در تراکنش‌های ارز دیجیتال استفاده می‌شوند. این نوع وام‌ها در همان تراکنش قرض گرفته و بازپرداخت می‌شوند. وام‌های فلش جزء وام‌های پرریسک بوده و معمولاً برای سود گرفتن از فرصت‌های آربیتراژ بازار استفاده می‌شوند. مانند خرید ارز دیجیتال با قیمت پایین‌تر در یک بازار و فروش فوری آن ارز دیجیتال با قیمت بالاتر در بازار دیگر، که همه در یک تراکنش انجام می‌شود.

پلتفرمهای وام‌دهی مبتنی بر ارز دیجیتال

مزایای وام‌دهی ارز دیجیتال

  • وام ارز دیجیتال یک وام کاربردی است. این بدان معناست که برخلاف وامی که از سیستم‌های سنتی دریافت می‌کنیم، نیازی به ذکر دلیل وام و فعالیت تنها در محدوده مشخص شده وام نیست.
  • وام گرفتن در سیستم کریپتو نیازی به سوابق و تراکنش‌های وام‌گیرنده ندارد. بنابراین محدودیتی برای مبلغ وام در این پلتفرم‌ها وجود ندارد و وام‌گیرنده می‌تواند هر مبلغی که نیاز دارد وام دریافت کند.
  • فرآیند مالیات برای وام‌های ارز دیجیتال با وام‌های بانکی متفاوت است. در این پلتفرم‌ها، مبلغ وام دریافتی و سود دریافتی وام‌گیرنده در هیچ مرکز مالیاتی ثبت نمی‌شود. بنابراین با قوانین مالیاتی موجود مطابقت ندارد و وام‌گیرنده و وام‌دهنده طبق قوانین معمول مجبور به پرداخت مالیات نخواهند بود.
  • سیستم ارز دیجیتال یک سیستم جهانی است. هم وام‌گیرنده و هم وام‌دهنده می‌توانند در هر نقطه‌ای از جهان معامله کنند.
  • قوانین سیستم وام‌دهی ارز دیجیتال قوانین انعطاف‌پذیری دارند و برخلاف قوانین در سیستم‌های سنتی، بسته به شرایط وام‌گیرنده و وام‌دهنده می‌توانند تغییر کنند.

معایب وام‌دهی ارز دیجیتال

احتمال خطا در کدهای نوشته شده قراردادهای هوشمند وجود دارد. از آنجایی که تراکنش‌ها در سیستم ارز دیجیتال با استفاده از قراردادهای هوشمند انجام می‌شود، در صورت کوچکترین اشتباه در کدهای نوشته شده این قرارداد، زیان‌های جبران ناپذیری به سرمایه دو طرف معامله وارد می‌شود.

پلتفرم AAVE

از طرفی همانطور که گفته شد میزان وثیقه وام چند برابر مبلغ دریافتی است. هدف این قانون جلوگیری از ضرر وام‌دهندگان و وام‌گیرندگان ناشی از نوسانات بازار  رمز ارز است. اما گاهی اوقات، نوسانات در بازار ارز می‌تواند آنقدر زیاد باشد که باعث افت شدید ارزش ارز دیجیتالی شود که به عنوان وثیقه نزد وام‌دهنده قرار داده شده است. در این شرایط، سیستم به طور خودکار ارزهای دیجیتال را به حراج می‌گذارد تا از ضرر وام‌دهنده جلوگیری کند.

پلتفرم‌های وام‌‌دهی ارز دیجیتال

بر اساس داده‌های DeFi Pulse، پروتکل‌های برتر DeFi در این زمینه، حدود 37 میلیارد دلار TVL را به خود اختصاص داده‌اند. Maker با 14.5 و Aave با 11.2 میلیارد دلار پس از اتریوم قرار دارند.

حتی در دیگر شبکه‌های بلاک چین مانند Terra ،Avalanche ،Solana و BNB Chain، وام‌های مبتنی بر ارز دیجیتال یکی از موارد اصلی استفاده از قراردادهای هوشمند در دنیای DeFi است. طبق گفته DefiLlama، حدود 138 پروتکل وجود دارد که خدمات مبتنی بر وام رمزنگاری را به کاربران ارائه می‌دهند که مجموع TVL آن‌ها 50.66 میلیارد دلار است.

امروزه پلتفرم‌های وام‌دهی/قرض‌دهی مبتنی بر قرارداد هوشمند و وام‌های مبتنی بر ارزهای دیجیتال به ستون اصلی دنیای مالی غیرمتمرکز (DeFi) تبدیل شده‌اند.

شبکه اتریوم، اولین بلاک چین است که عملکرد قرارداد هوشمند رو عملیاتی کرد. این شبکه بیشترین میزان ارزش کل قفل شده (TVL) را روی پروتکل‌های DeFi داراست. بر این اساس حدود 49 درصد از TVL کل بازار DeFi مربوط به بلاک چین اتریوم است.

بهترین پلتفرم‌های وام‌دهی ارز دیجیتال

آوه (Aave)

آوه (Aave) یک پروتکل DeFi مبتنی بر اتریوم است که وام‌های مختلف ارزهای دیجیتال را ارائه می‌دهد. این پروتکل یکی از بهترین پلتفرم‌های وام‌دهی ارز دیجیتال است که هم می‌توانید وام بدهید و هم وام بگیرید. همچنین می‌توانید برای دسترسی به سایر خدمات DeFi وارد استخرهای نقدینگی شوید. Aave بیشتر به دلیل محبوبیت وام‌های فلش یا آنی معروف شده است. فرایند وام دادن به این صورت است که توکن‌های خود را در Aave سپرده‌گذاری کرده و سپس aTokens را دریافت می‌کنید. این توکن‌ها به عنوان رسید برای شما عمل می‌کنند و سودی که دریافت می‌کنید به ارز دیجیتالی که قرض می‌دهید، بستگی دارد.

مزایا:

  • نرم‌افزار متن باز
  • شفافیت
  • حاکمیت جامعه
  • پشتیبانی از تعداد بیشتری ارز دیجیتال

معایب:

  • پیچیدگی بیشتر رابط کاربری

کامپاند (Compound)

کامپاند (Compound) نیز جزء یکی از بهترین پروتکل‌های DeFi برای استقراض یا وام دادن ارز دیجیتال است. با استفاده از این پلتفرم می‌توانید طیف وسیعی از ارزهای دیجیتال و استیبل کوین‌ها از جمله DAI، ETH، USDC، BAT و USDT را قرض دهید یا وام بگیرید. این پلتفرم از استخرهای نقدینگی برای تسهیل وام‌دهی در رابطه با ارزهای دیجیتال مختلف استفاده می‌کند. به این ترتیب وام‌گیرندگان می‌توانند وام‌های وثیقه‌ای دریافت کنند. وام‌دهندگان نیز وجوهی را در اختیار استخرهای نقدینگی قرار می‌دهند و می‌توانند از طریق توکن‌های بومی صادر شده ویژه، از سپرده‌های خود درآمد کسب کنند.

مزایا:

  • امنیت بالا
  • رابط کاربری ساده
  •  امکان دریافت وام به شیوه‌های مختلف

معایب:

  • نیاز به وثیقه بالا

بلاکفای (BlockFi)

BlockFi با مدیریت بیش از 10 میلیارد دلار دارایی ارزهای دیجیتال، توانسته به یکی از محبوب‌ترین و سودآورترین پلتفرم‌های وام‌دهی ارزهای دیجیتال تبدیل شود. این پلتفرم جذاب وام‌دهی ارزهای دیجیتال، توانسته جایگاه ویژه‌ای را در این بازار داشته باشد. پلتفرم BlockFi با تمرکز بیشتر بر دو حوزه وام دادن و سرمایه‌گذاری و به دلیل نرخ‌های رقابتی که به وام‌گیرندگان و وام‌دهندگان ارائه می‌دهد، محبوب زیادی دارد. این پلتفرم از همه توکن‌های اصلی پشتیبانی می‌کند.

مزایا:

  • بدون محدودیت سپرده
  • برداشت انعطاف‌پذیر
  • سهولت راه‌اندازی

معایب:

  • هزینه برداشت نسبتاً بالا
وامهای ارز دیجیتال

نکات استفاده از خدمات وام‌ دهی DeFi

برای شروع، یک وام‌گیرنده باید بین پروتکل‌های اصلی وام‌دهی در شبکه مانند Maker، Aave و غیره یکی را انتخاب کند.

انتخاب یک پروتکل مناسب

وام‌دهی ارزهای دیجیتال اساساً کاربران را قادر می‌سازد تا در ازای پرداخت کارمزد، دارایی‌های دیجیتال را بصورت قرض یا وام دریافت کنند. وام‌گیرندگان باید وثیقه‌ای را سپرده‌گذاری کنند که فوراً به آن‌ها امکان می‌دهد وام بگیرند. در پلتفرم‌هایی مانند Aave می‌توانید بدون هیچگونه وثیقه‌ای وام بگیرید که به وام‌های فلش معروف است. این وام‌ها بدلیل تخصص مورد نیاز برای اجرای آنها، معمولا مناسب توسعه‌دهندگان است.

یکی از جنبه های مهم وام‌های دارای وثیقه، نسبت وام به ارزش وثیقه (LTV) است. این نسبت نشان‌دهنده این است که چه درصدی از وثیقه شما بعنوان وام پرداخت می‌شود. بعنوان مثال LTV پروتکل Maker در حال حاضر 50 درصد است یعنی 50 درصد از ارزش وثیقه، بعنوان وام به شما تعلق خواهد گرفت.

ملاحظات و خطرات وام defi

پذیرش وام های مبتنی بر DeFi اکنون به حدی افزایش یافته که حتی کشورهایی مانند نیجریه و السالوادور نیز از این سرویس استفاده می‌کنند. با این حال خطراتی در این زمینه وجود دارد.

ریسک اول وام‌دهی کریپتو، ریسک قرارداد هوشمند است. برای مدیریت سرمایه و وثیقه در هر پروتکل یک قرارداد هوشمند وجود دارد. یکی از راه‌هایی که می‌توان این خطر را کاهش داد، فرآیندهای تست قرارداد است که توسط پروتکل DeFi اجرا می‌شود.

یکی دیگر از ریسک‌های این حوزه، بوجود آمدن اختلال در کل پلتفرم است. بنابراین، اگر نمی‌خواهید این خطرات شما را تهدید کند، توصیه می‌کنیم از پلتفرم‌های معتبر وام بگیرید.

آینده وام‌دهی DeFi

با وجود خطرات ذکر شده، وام‌دهی مبتنی بر ارز دیجیتال یکی از پیشرفته‌ترین فضاها در بازارهای DeFi است و همچنان شاهد نوآوری و رشد در این صنعت هستیم. استفاده از پروتکل‌های احراز هویت غیرمتمرکز می‌تواند در این پلتفرم‌ها برای تأیید هویت کاربران استفاده شود تا از ورود افراد خرابکار جلوگیری شود.

انتظار می‌رود که در آینده نزدیک شاهد نوآوری بیشتری در وام‌های رمزنگاری باشیم؛ به ویژه از نظر استفاده از توکن‌ها و دارایی‌های دیجیتال بعنوان وثیقه در وام‌ها. ما حتی شاهد استفاده از توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) بعنوان وثیقه در وام خواهیم بود.

بنظر شما دریافت وام از پلتفرم DeFi بهتر و راحت‌تر هست یا از بانک؟

لینک مطلب : وام‌های مبتنی بر ارزهای دیجیتال

منبع: cointelegraph.com