وام NFT چیست و چگونه کار می‌کند؟ سیستم وام‌دهی NFT، به دارندگان NFT اجازه می‌دهد تا در برابر دارایی‌های خود وام بگیرند. بنابراین محبوبیت آن برای سرمایه‌گذاران به عنوان راهی برای باز کردن نقدینگی و دسترسی به وام افزایش یافته است.

توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT‌s) می‌توانند خریداری و فروخته شوند، نگهداری یا معامله شوند و اکنون وام‌های NFT بخشی از قرارداد‌های مالی غیر متمرکز (DeFi) هستند. تقاضا برای وام NFT تا حدودی افزایش یافته است زیرا ماهیت غیر قابل پیش‌بینی یا منحصر به فرد NFT‌ها استفاده از آن‌ها را در سایر بخش‌های DeFi دشوار میکند. به عنوان مثال، سرمایه‌گذاری روی NFT‌ها به آن صورت که سرمایه‌گذاران می‌توانند در بازار ارزهای رمزنگاری شده قابل تعویض بازدهی داشته باشند، امکان پذیر نیست.

نقدینگی کمتری در بازار NFT در مقایسه با ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین (BTC) وجود دارد. این به این دلیل است که NFT‌ها می‌توانند کاملا منحصر به فرد باشند و ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا یک خریدار علاقه‌مند برای NFT پیدا شود.

وام‌های NFT به صاحبان NFT اجازه می‌دهد تا نقدینگی را باز کنند، به قرض گرفتن دسترسی داشته باشند و سبدهای خود را متنوع کنند. با این حال، وام‌های NFT نیز به دلیل نوسانات قیمت، بلاتکلیفی قانونی و عوامل دیگر ریسک می‌کنند.

در وام‌دهی NFT همتا به همتا، افرادی که دارای توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) هستند، از یک پلتفرم برای ارائه NFT‌های خود به عنوان وثیقه استفاده می‌کنند تا از سایر کاربران در همان پلتفرم پیشنهادات وام دریافت کنند.

این به وام NFT به طور مستقیم از یک پروتکل یا پلتفرم DeFi اشاره دارد. وام گیرندگان NFT‌ها را با قفل کردن آن‌ها در قراردادهای هوشمند پروتکل وثیقه‌گذاری می‌کنند.

در این روش، یک دارایی منحصر به فرد توسط یک پلتفرم یا ارائه‌دهنده در بلاکچین ایجاد می‌شود که نشان‌دهنده یک پوزیشن بدهی غیرقابل تعویض (NFDP) است و برای شفافیت یک توافقنامه وام از آن استفاده می‌شود. NFDPها نیز قابل معامله هستند، همانطور که پوزیشن بدهی وثیقه MakerDAO (CDP) به کاربران اجازه می‌دهد تا اتریوم (ETH) را برای استیبل کوین Dai (DAI) وثیقه‌گذاری کنند.

کاربران NFT می‌توانند دارایی‌های خود را به دیگر کاربران برای مدت مشخصی اجاره دهند. انتقال NFTها از طریق پلتفرم اجاره NFT، به منظور دسترسی به مزایای آن انجام می‌شود.

وام NFT چیست و چگونه کار می‌کند

سیستم عامل‌های DeFi امکان وام دهی همتا به همتا یا وام دهی همتا به پروتکل را فراهم می‌کنند. صاحبان NFT دارایی‌های خود را در قراردادهای هوشمند به عنوان وثیقه برای وام بلاک می‌کنند.

برای دسترسی به وام‌های همتا به همتا NFT، صاحبان از یک بازار NFT یا پلتفرم وام NFT استفاده می‌کنند که در آن می‌توانند NFT‌ها را به عنوان وثیقه ارائه کنند و پیشنهادات وام را از وام دهندگان دریافت کنند. این پلتفرم ابزارهای ارزیابی یا داده‌های بازار را برای کمک به تعیین ارزش منصفانه NFT ارائه می‌‌دهد. مالک NFT می‌تواند پیشنهادی را که دوست دارد انتخاب کند، آن را بپذیرد و معمولا وام را درقالب یک استیبل کوین در کیف پول خود دریافت می‌کند.

این پلتفرم، NFT را در مدت دوره وام، در یک قرارداد هوشمند سپرده‌گذاری قرار میدهد. اگر وام گیرنده، وام و بهره آن را قبل از اتمام دوره وام پرداخت کند، NFT بازگردانده می‌شود. بازار معمولا هزینه‌ای را بر اساس مبلغ اصلی وام به عنوان حق‌الزحمه دریافت می‌کند. اگر وام گیرنده به طور پیش فرض دربازپرداخت وام قصور کند، NFT، که معمولا ارزش آن بیش از ارزش وام است در اختیار وام دهنده قرار میگیرد. همچنین، وام دهنده ممکن است NFT را برای جبران ضررهای خود نقد کند یا آن را حفظ کند.

سیستم وام‌دهی در روش همتا به پروتکل کمی متفاوت است. در این سیستم مالک NFT به طور مستقیم از پروتکل وام می‌گیرد و NFT را به عنوان وثیقه سپرده‌گذاری می‌کند و NFT در قراردادهای هوشمند پروتکل بلاک می‌شود. نقدینگی مورد نیاز پلتفرم‌های وام‌دهی NFT از ارزهای دیجیتالی تامین می‌شود که توسط ارائه دهندگان به صندوق وام اضافه شده است و وام گیرندگان می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند.

NFTهای تقسیم شده کمک می‌کنند تا سرمایه‌گذاران بیشتری NFTهای گران قیمت را بخرند و به صاحبان اجازه دهد تا NFTهای تقسیم شده را استخراج کنند تا نقدینگی باز شود.

طبیعت غیر قابل تعویض NFTها معمولا آن‌ها را غیر قابل تقسیم می‌کند. آن‌ها باید به طور کامل خریداری یا فروخته شوند. بر خلاف NFTها، رمز ارز‌های قابل تعویض مانند بیت کوین قابل تفکیک هستند. سرمایه‌گذاران می‌توانند بخشی از بیت کوین را خریداری کنند که به آن ساتوشی می‌گویند.

در حال حاضر در سیستم وام‌دهی NFT، NFTهای تقسیم شده (سهام NFT) وجود دارد. NFTهای تقسیم شده به شکل توکن‌های کوچکتر و قابل تعویض عرضه می‌شوند و هر توکن نشان دهنده سهم مالکیت در NFT اصلی است. صاحبان توکن‌های غیر قابل تعویض، به ویژه کسانی که دارای NFTهای ارزنده‌تر هستند، می‌توانند از با استفاده از روش تقسیم NFT به توکن‌های کوچکتر نقدینگی را در NFTهای خود باز کنند. این روش به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد تا به این دارایی‌ها و ارزش آن‌ها دسترسی داشته باشند و سرمایه‎‎‌گذاری را در NFTهای با ارزش بالا برای سرمایه‌گذارانی که نمی‌توانند کل NFT را تامین کنند، امکان‌پذیر می‌کند.

هدف از وام‌دهی NFT چه به شکل سهام باشد و یا یک NFT کامل، افزایش نقدینگی در بازار NFT‌ها است. علاوه بر این، سهام NFT، صندوق سرمایه‌گذار را برای وام‌دهی NFT گسترش می‌دهد و می‌تواند باعث شود که صاحبان NFT، هر دو استراتژی فروش سهام و وام دهی را ترکیب کنند تا مسیر سرمایه به سمت بازار NFT باز شود.

مالک NFT ممکن است بخشی از آن را تقسیم کرده و به صورت سهام بفروشد تا سریعتر به نقدینگی دسترسی پیدا کند. سپس بخش باقیمانده که تقسیم نشده است را به عنوان وثیقه وام قرار داده و وام را از بازار وام NFT دریافت کند. مالکان NFT با این روش به مقدار بیشتری از سرمایه دسترسی می‌یابند تا اینکه تمام NFT را بطور سهام بفروشند یا کل آن را وثیقه کنند.

سیستم وام‌دهی NFT باعث باز شدن جریان نقدینگی به سمت صاحبان و سازندگان هنرهای دیجیتال می‌شود. علاوه بر این دریافت وام‌های NFT بسیار آسان و بدون نیاز به چک‌های اعتباری می‌باشد.

NFTها می‌توانند هر دارایی را به شکل یک توکن ارایه دهند، از هنر دیجیتال گرفته تا کلکسیون‌ها و حتی املاک و مستغلات. NFTها به لحاظ ارزش متفاوت هستند. برخی از مجموعه‌ها دارای NFT‌هایی هستند که با قیمت بسیار بالا به فروش می‌رسند. با این حال، بیشتر NFTها ارزش بسیار پایین‌تری دارند.

  • دسترسی به نقدینگی و سرمایه : وام NFT به صاحبان اجازه می‌دهد تا بدون نیاز به فروش NFT از مجموعه‌های خود به نقدینگی دسترسی پیدا کنند. سرمایه‌گذاران از این روش برای آزادسازی سریع سرمایه به منظور خرید دیگر دارایی‌ها و یا سایر اهداف استفاده می‌کنند.
  • DeFi و هنر دیجیتال : NFTهای هنرهای دیجیتالی نشان داده‌اند که در دنیای رمزنگاری دارای محبوبیت هستند. سیستم وام‌دهی NFT باعث ایجاد تقابل بین DeFi (سیستم مالی غیرمتمرکز) و هنر دیجیتال شده است و این فرصتی است تا کلکسیونرها و هنرمندان واقعی بتوانند از این فضا استفاده کنند.
  • عدم نیاز به چک اعتباری : وام‌های NFT، مانند سایر وام‌های DeFi، به چک‌های اعتباری که در امور مالی رایج لازم است نیازی ندارند. وام‌گیرندگان با هر سطحی از اعتبار می‌توانند از طریق فضای رمزنگاری به وام دسترسی داشته باشند.

با این حال، برخی از پلتفرم‌های وام‌دهی NFT ممکن است برای مطابقت با مقررات و کاهش خطرات تقلب هویت مشتریان خود را بررسی کنند (KYC).

با وجود تمام این مزایا، وام‌های NFT خطراتی نیز دارند. عواملی چون نوسانات قیمت NFT، آسیب پذیری قراردادهای هوشمند در برابر حملات و تاثیرات بلاتکلیفی قانونی NFTها بر بازار، ریسک را افزایش می‌دهند.

  • نوسانات : همانند ارزهای رمزنگاری شده، ارزش NFTها ناپایدار است. این امر ارزش‌گذاری NFT برای وثیقه‌گذاری در وام را پیچیده می‌کند. اگر در اثر تغییر قیمت، ارزش NFT پایین تر از ارزش وام شود، می‌تواند منجر به فسخ قرارداد شود، در چنین شرایطی وام گیرنده در پرداخت بدهی خود ناتوان بوده و NFT به وام دهنده منتقل می‌شود.
  • نقدینگی : وام‌دهی NFT می‌تواند جذاب باشد زیرا به دارندگان NFT اجازه می‌دهد در شرایطی که فروش NFT‌ها دشوار است به نقدینگی دسترسی پیدا کنند. اگرچه، این عدم نقدینگی NFT‌ها به این معنی است که اگر یک وام گیرنده در بازپرداخت وام قصور کند، وام دهنده که مالک جدید NFT است ممکن است مشکل مشابهی در فروش NFT برای بازیابی نقدینگی خود داشته باشد.
  • قراردادهای هوشمند : NFTهای وثیقه شده و شرایط وام در قراردادهای هوشمند قفل شده و غیرقابل دسترسی است، اما همیشه خطر ناشی از خطای سیستمی یا حملات وجود دارد که منجر به از دست دادن NFTها یا نقدینگی می‌شود.
  • قوانین :  قوانین غیر قطعی که در کریپتو و فضای DeFi وجود دارد، به فضای وام‌های NFT نیز بسط پیدا کرده است. تغییر مقررات خطریست که به طور قابل توجه بر بازار و جریان وام‌های NFT تاثیر می‌گذارد و می‌تواند سرمایه‌گذاران را ملزم به تغییر و یا پایبند به رعایت اصول اولیه کند.

وام NFT می‌تواند پاسخی به مسئله کمبود نقدینگی برای NFT‌ها باشد و به صاحبان این امکان را بدهد تا از دارایی‌های خود استفاده کنند نه اینکه فقط آن‌ها را نگه دارند تا ارزششان بیشتر شود. در این میان، اشکالاتی هم وجود دارد: ساخت NFT انرژی‌بر بوده و هزینه‌های گاز اتریوم که برای اعتباربخشی معاملات لازم است می‌تواند بالا باشد.

منبع مقاله: cointelegraph.com

لینک مطلب : وام NFT چیست و چگونه کار می‌کند