دای، یک ارز دیجیتال الگوریتمی است که توسط پروتکل اتریومی میکر دائو (MakeDAO) ساخته شـده و به صورت برابر به دلار آمریکا گره خوردـه است. این ارز دیجیتال با نام DAI شناخته می‌شود و به عنوان راهی برای وام‌ دهی و وام ‌گیری دارایی‌های کریپتویی بدون نیاز به واسطه عمل می‌کند. از آنجایی که این سیستم بر پایه پروتکل اتریومی استوار است، امکان ایجاد یک سیستم شفاف بدون نیاز به کسب اجازه و محدودیت‌های بسیار جزئی را فراهم می‌کند. این امر به کاربران اجازه می‌دهد تا به طور آزادانه و بدون محدودیت‌های اضافی، از خدمات و امکانات مربوط به وام ‌دهی و وام‌ گیری استفاده کنند. دای در واقع یک استیبل است که در ادامه با آن بیش‌تر آشنا خواهیم شد.

ارز دیجیتال دای (DAI) یک توکن در بلاکچین اتریوم است که ارزش آن ثابت بوده و معادل یک دلار آمریکا است. استیبل کوین دای همچنین عنصر کلیدی سیستم وام دهی میکر دائو محسوب می‌گردد. هنگامی‌ که وامی ‌در پلتفرم میکر دائو گرفتـه می‌شود، در واقع توکن دای ایجاد می‌شود. دای رمز ارزی است که کاربران بواسطه آن وام گرفته و سپس فرایند بازپرداخت را انجام می‌دهند.
حتی از ارز دای می‌توان برای پرداخت هزینه‌ها استفاده کرد و آن را به راحتی بین کیف پول‌های اتریوم منتقل نمود.

ارز دیجیتال دای (DAI) چیست؟

میکر دائو (MakerDAO)، پروژه‌ای است که توسط مدیرعامل و بنیان‌گذار خود، یعنی رون کریستنسن (Rune Christensen)، در سال ۲۰۱۵ معرفی و در دسامبر ۲۰۱۷ پروتکل میکر(Maker Protocol)، به عنوان معماری زیربنایی استیبل کوین دای، راه‌اندازی شد.
در این راستا بود که پروتکل میکر، ارز دیجیتال دای را به عنوان نسخه اولیه خود، معرفی کرد. این نسخه از دای تک وثیقه‌ای بود که فقط از ارز اتریوم به عنوان وثیقه استفاده می‌کرد.
در نوامبر ۲۰۱۹، نسخه بعدی ارز دیجیتال دای با نام دای چند وثیقه‌ای (Multi-Collateral) ارائه شد. این نسخه قابلیت استفاده از چندین نوع دارایی کریپتویی برای تولید توکن DAI را فراهم می‌کرد. جالب است بدانید که اولین دارایی رمز ارزی که در سیستم چند وثیقه‌ای دای پذیرفته شد، توکن بت (BAT) بود.

دای، یک استیبل کوین امن و غیرمتمرکز با سابقه امنیتی طولانی است. این استیبل کوین کاملاً مستقل از بانک‌ها عمل می‌کند. به عبارت دیگر، خطر بسته شدن یا توقیف حساب بانکی در این سیستم وجود ندارد و کاربران نیازی به نگرانی در این مورد نخواهند داشت.
دای، ایجاد ابزارهای غیرمتمرکز مبادله و تأمین مالی را تسهیل می‌کند و یکی از پذیرفته‌ شده‌‌ترین ارزها در دنیای دیفای و صرافی‌های غیرمتمرکز است.
سیستم اثبات شـده دای باعث ایجاد اطمینان کاربران به عملکرد آن می‌شود و حتی در بدترین شرایط ممکن، میکر دائو توانستـه است ثبات دای را در حد قابل قبولی حفظ کند و آن را به مرور زمان بهبود بخشد.
دای به راحتی در دسترس است و به حریم خصوصی کاربران احترام می‌گذارد، به طوری که هر کسی می‌تواند بدون نیاز به احراز هویت یا ارائه کردن اطلاعات خود، به سیستم دسترسی پیدا کند.
این ارز دیجیتال امکان ایجاد اعتبار و بهره برای اعتبار مذکور را فراهم می‌کند که دای را به گزینه‌ای بسیار مناسب برای سرمایه‌گذاری تبدیل می‌کند. همچنین، دای در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین اکوسیستم‌های دیفای در جهان است و در بسیاری از صرافی‌ها نیز پشتیبانی لازم را به همراه دارد.
اما در این راستا معایبی نیز برای دای وجود دارند که در این بحث بهتر است به این موارد هم توجه کنیم.
ارز دیجیتال دای از نظر فنی کمی پیچیده است که این موضوع می‌تواند دسترسی افرادی که به تازگی وارد دنیای دیفای شـده‌اند را کمی دشوار کند.
تنوع کم ارزهای پذیرفته‌ شـده به عنوان وثیقه یکی از مشکلات سیستم دای است. برخی از توکن‌ها هنوز به عنوان وثیقه پذیرفتـه نمی‌شوند؛ در حالی که برخی توکن‌های کم‌تر شناختـه‌ شـده قابل قبول هستند.
استفاده از صندوق میکر (Maker Vault) خطراتی را به همراه دارد. برای تولید دای، مالکیت دارایی‌های خود را به یک قرارداد هوشمند منتقل می‌کنید تا بتوانید در صورت رکورد بازار دارایی‌های خود را به فروش رسانید. هر صندوقی که دای ایجاد می‌کند، یک قیمت تسویه دارد که معادل قیمت دارایی پایه بوده و صندوق به آن قیمت نیز نقد می‌شود.

مزایا و معایب ارز دیجیتال دای

رمزارز DAI تمام کاربردهای معمول یک استیبل کوین را دارا است و می‌توان از آن برای معاملات و تجارت نیز استفاده کرد. علاوه بر این، در پلتفرم‌های مختلف دیفای، استخرهای نقدینگی زیادی با پیر DAI وجود دارند؛ بنابراین می‌توان برای تأمین نقدینگی از آنها استفاده کرد.
دو کاربرد خاص دیگر هم برای بزرگ‌ترین استیبل کوین غیرمتمرکز بازار وجود دارد:

  • اهرم غیرمتمرکز: اگر میزانی اتر داشته باشید و اعتقاد دارید که قیمت ETH افزایش پیدا می‌کند، می‌توانید آن را وثیقه کنید و از طریق اخذ وام DAI اتر خریده و سپس آن را به فروش رسانید. این فرایند را می‌توانید بارها تکرار کنید و در اصل از یک اهرم غیرمتمرکز استفاده نمایید.
  • آربیتراژ: قیمت DAI در Oasis همیشه یک دلار است، در حالی که در صرافی‌ها ممکن است بیش‌تر یا کم‌تر باشد. این اختلاف قیمت، فرصت آربیتراژ را فراهم می‌کند که در اصل یکی از مکانیزم‌های میکر برای حفظ ثبات قیمت است.

عملکرد اصلی دای بر مبنای وثیقه‌های رمز ارزی است که کاربران به عنوان تضمین برای تولید DAI در صندوق هوشمند میکر استفاده می‌کنند. به عبارت دیگر، کاربران می‌توانند دارایی‌های خود را به عنوان وثیقه وارد صندوق میکر کنند و بر اساس ارزش وثیقه، میکر به آنها DAI اعطا می‌کند. ارزش DAI به ثبات دارایی‌های وثیقه شـده بستگی دارد، به طوری که هر واحد DAI باید همواره معادل ۱ دلار آمریکا یا مقدار مشخصی از دیگر دارایی‌های وثیقه شـده باشد.

برای حفظ این ثبات، میکر از مکانیزم‌هایی مانند وام ‌دهی DAI استفاده می‌کند. به این ترتیب، با افزایش و کاهش تقاضا برای DAI، میکر توانایی تنظیم تأمین و تقاضا را دارد تا ارزش DAI را در نزدیک به ۱ دلار نگه دارد. این مکانیزم‌های تنظیمی باعث می‌شود که DAI به عنوان یک استیبل کوین با ثبات و قابل اعتماد در بازار عمل کند و برای انجام معاملات، ذخیره مالی و انتقال دارایی‌های دیجیتال مورد استفاده قرار گیرد.

آشنایی با نحوه_ی عملکرد ارز دای

همانطور که در بخش قبل اشاره شد، دلیل اینکه ارز دای همیشه به ارزش ۱ دلار ثابت است، به وجود مکانیزم‌های تنظیمی در پشت آن برمی‌گردد که از سوی پروتکل میکر دائو (MakerDAO) اعمال می‌شود. وقتی یک فرد DAI را تولید می‌کند، وثیقه‌های رمز ارزی را در صندوق هوشمند میکر قرار می‌دهد و در مقابل DAI دریافت می‌کند. این وثیقه‌ها معمولاً ارزش رمز ارزهای دیجیتالی مانند اتریوم (ETH) یا دیگر رمز ارزها را دارا هستند.
هدف اصلی این صندوق هوشمند این است که ارزش کلی وثیقه‌های درون آن همیشه بیش‌تر از مقدار DAI صادر شـده باشد. به این ترتیب، اگر ارزش DAI کاهش یابد، صندوق هوشمند میکر قادر است DAI را خریداری کند و در مقابل وثیقه‌های موجود در صندوق، مقداری DAI را تخریب کند. از طرف دیگر، اگر ارزش DAI افزایش یابد، میکر قادر است وام DAI را بدهد و در مقابل وثیقه‌های دریافتی DAI را خریداری کند، در نتیجه تعداد DAI در دسترس کاهش می‌یابد.
این فرایند تنظیم تأمین و تقاضا بر اساس ارزش وثیقه‌های موجود در صندوق هوشمند، منجر به حفظ ثبات قیمت DAI در حدود به ۱ دلار می‌شود. این مکانیزم‌های تنظیمی باعث می‌شود که DAI به عنوان یک استیبل کوین با ثبات و قابل اعتماد در بازار عمل نموده و برای انجام معاملات و استفاده در صنایع مختلف دیجیتال قابل استفاده باشد.

تفاوت اصلی بین ارز دای و ارز دیجیتال تتر از نظر ساختار و عملکرد آنهاست. ارز دای توسط پروتکل میکر دائو بر مبنای بلاکچین اتریوم ایجاد شـده است و از وثیقه‌های رمز ارزی متنوعی برای تأمین مقدار DAI صادر شـده استفاده می‌کند. از طرفی، ارز دیجیتال تتر یک استیبل ‌کوین است که توسط شرکت Tether Limited منتشر می‌شود و ارتباط مستقیم با وثیقه‌های پشتیبانی‌کننده‌اش (معمولاً دلار آمریکا) دارد.
ارز دای به عنوان یک استیبل کوین متمرکز و غیرمتمرکز شناخته می‌شود، به این معنی که مکانیزم‌های تنظیمی پروتکل بر اساس ارزش وثیقه‌های درون صندوق هوشمند میکر، قیمت DAI را تنظیم می‌کنند. از طرف دیگر، تتر توسط یک شرکت متمرکز، یعنی Tether Limited، صادر می‌شود و وثیقه آن معمولاً به صورت مستقیم به دلار آمریکا مرتبط می‌شود. به عبارت دیگر، تتر وابستگی بیش‌تری به نظارت مرکزی و شرکت صادرکننده دارد. در حالی که دای به طور غیرمتمرکز و بر اساس ارزش وثیقه‌های درون صندوق هوشمند میکر عمل می‌کند.
بدین ترتیب، تفاوت اصلی بین ارز دای و تتر در ساختار آنهاست که ارز دای بیش‌تر به عنوان یک راهکار غیرمتمرکز شناختـه می‌شود. در حالی که تتر به عنوان یک استیبل‌ کوین متمرکز و وابسته است.

تفاوت_ ارز دای و ارز دیجیتال تتر در چیست؟

امکان خرید و فروش ارز دای در هر دو دسته صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز وجود دارد. هر کدام از این دو دسته از صرافی‌ها، ویژگی‌ها و مزایای خود را دارند. در صرافی‌های متمرکز مانند بایننس، کوین بیس و کراکن، معمولاً فرایند ثبت ‌نام و احراز هویت ساده‌تر و سریع‌تر است. و به کاربران امکان خرید و فروش دای را با استفاده از رمز ارزهای دیگر یا حتی با ارزهای ملی را فراهم می‌کنند. این صرافی‌ها اغلب ارز دای را به صورت زوج‌های معاملاتی با بیت‌کوین (BTC)، اتریوم (ETH) و دلار آمریکا (USD) ارائه می‌دهند.
همچنین، صرافی‌های غیرمتمرکز مانند یونی‌سواپ و کوکوین نیز امکان خرید و فروش دای را فراهم می‌کنند، اما با یک رویکرد کاملاً غیرمتمرکز. در این صرافی‌ها، کاربران به صورت مستقیم و بدون واسطه می‌توانند دای خود را با دیگر کاربران مبادله کنند. بدون نیاز به احراز هویت یا ثبت ‌نام. این رویکرد بیش‌تر برای کاربرانی که به حفظ حریم خصوصی خود اهمیت می‌دهند، جذاب است.
با توجه به حضور ارز دای در صرافی‌های بین‌المللی بزرگی مانند بایننس، کوین بیس، یونی‌سواپ و کراکن، کاربران به راحتی می‌توانند این ارز دیجیتال را خرید و فروش کنند. و از مزایای آن بهره‌مند شوند که این امر نشان‌دهنده اهمیت و محبوبیت روزافزون ارز دای در بازار ارزهای دیجیتال است. اگر به دنبال یک صرافی مناسب داخلی می‌گردید، بیتکس روم (Bitexroom) گزینه خوبی است که می‌تواند در این مسیر به شما کمک کند.

بهترین کیف‌ پول‌ها برای نگهداری ارز دای، معمولاً کیف ‌پول‌هایی هستند که امکانات امنیتی، سهولت استفاده و سازگاری با اکوسیستم ارز دیجیتال را فراهم می‌کنند. در بخش زیر به برخی از بهترین کیف پول‌ها برای نگهداری ارز دای اشاره می‌کنیم:

  • MakerDAO Wallet
  • Ledger Nano S/X Hardware Wallet
  • MyEtherWallet (MEW) Software Wallet
  • MetaMask Software Wallet
  • Trust Wallet Smart Wallet
  • Trezor Hardware Wallet
  • Exodus Software Wallet
  • Atomic Wallet Software Wallet
  • Coinbase Wallet Smart Wallet
  • Eidoo Wallet Smart Wallet
بهترین کیف پول های دای برای نگهداری ارز

اگر روند صعودی تا سال ۲۰۲۵ ادامه یابد، DAIمی‌تواند به قیمت ۳.۵۰ دلار برسد که این موضوع منجر به سود برای سرمایه‌گذاران آن می‌شود. با این حال، اگر بازار با افت مواجه شود، ممکن است DAI به هدف نرسیده و قیمت آن به مقادیر پایین‌تری کاهش یابد. در این شرایط، انتظار می‌رود که DAI در سال ۲۰۲۵ با میانگین قیمتی حدود ۳.۲۰ دلار و پایین‌ترین قیمت در حدود ۳.۰۰ دلار معامله شود.
تا سال 2030، DAI نهایتاً از مقادیر قیمت بالای تاریخی خود فراتر خواهد رفت و سطوح قیمت جدیدی را به ثبت خواهد رساند. یعنی می‌تواند به حداقل قیمت ۸.۰۰ دلار برسد و همچنین حداکثر ارزش قیمت ۸.۵۰ دلار را تجربه کند که میانگین آن ۸.۲۵ دلار است. این پیش‌بینی نشان می‌دهد که DAI در آینده می‌تواند رشد قابل توجهی داشته و برای سرمایه‌گذاران فرصت‌های سودآوری را فراهم کند.